10 tips voor een succesvol klantportaal

Wat is een klantportaal?

Een klantportaal is een online omgeving die de interacties tussen klant en organisatie optimaliseert en bundelt. Het is een afgesloten webomgeving waar alleen jouw klanten toegang toe hebben en een klantportaal is vooral bedoeld voor service en sales.

Welke klantportalen zijn er?

B2C klantportalen

Consument klantportalen kennen we al lang. Energiemaatschappijen, zorgaanbieders en verzekeraars hebben al wel een tijd mogelijkheden om als consument de zaken zelf te regelen. We zien dat de grote corporates vaker keizen voor een App, maar we zien ook een trend dat kleinere bedrijven kiezen voor een klantportaal voor service en efficiëntie. Dit doen ze vaak naast of geïntegreerd in een webshop.

B2B Klantportalen

Steeds vaker zien we kiezen steeds vaker voor een klantportaal om sales en service te optimaliseren. In een beveiligde digitale omgeving kunnen klanten contracten, openstaande facturen en status van bestellingen of dienstverlening inzien. Vooral de communicatie wordt hiermee opgevangen in het klantportaal. De organisatie wordt hierdoor enorm ontlast.

Burgerportaal voor overheden en gemeentes

Overheden, semi-overheden en gemeentes maken veelvuldig gebruik van een klantportaal. Hiermee kiest de overheid bewust voor een optimale service-desk voor de burgers en belanghebbenden. De ontlasting van ambtenaren en de efficiëntie van een burgerportaal zijn hierin een grote meerwaarde.

10 tips voor een succesvol klantportaal

1. Stel altijd de gebruiker centraal

Ontwikkel een klantportaal altijd rondom de wensen van de gebruiker. Maak user-stories en laat een prototype testen in een testpanel. 

2. Zorg voor meerwaarde

Een klantportaal is leuk, maar bied je klanten wel iets. Als je klanten niet de meerwaarde zien van het klantportaal, werkt het averechts. 

3. Kies voor een toekomstbestendig fundament

Een klantportaal van hoge kwaliteit is toekomstbestendig. Dit betekent dat de techniek flexibel en uitbreidbaar moet zijn. Je wil er altijd nieuwe functionaliteiten aan kunnen toevoegen.  

4. De gebruiksinterface moet intuïtief zijn

Informatie moet snel vindbaar zijn. Zorg daarom voor een doordachte navigatiestructuur en een intuïtief design waarmee iedereen uit de voeten kan.

5. Koppel met beschikbare data

Speel in op dat gebruikers eenvoud en tijdwinst willen. Combineer datastromen uit meerdere bronnen op een ingenieuze manier in één platform. Door alle diensten te centraliseren bied je een toegangspunt tot alles wat je klanten nodig hebben.

6. Kies niet voor een standaard oplossing

Een standaard oplossing is wat goedkoper, maar op de lange termijn niet wenselijk. Je gaat op den duur je processen inrichten aan de hand van een 'middel', terwijl dit andersom moet zijn. 

7. Gebruik tooling in een klantportaal

Laat niet alleen maar data zien, maar maak gebruik van slimme tooling zoals een verbruiksmanager, een tool om te vergelijken of slimme A.I. tooling.

8. Zorg voor volledige profielen

De volledigheid van je profielen maakt of breekt je klantportaal. Hoe dan ook ga je wat doen met de profielen die je verzamelt. Denk bijvoorbeeld aan (geautomatiseerde) mailings of koppelingen met ene CRM. Beloon de bezoekers om het profiel te verreiken. 

9. Mobile first, ook een klantportaal!

Steeds meer mensen raadplegen informatie en/of servicetools via een mobiel toestel, zoals een tablet of smartphone. Laat daarom een webportaal ontwikkelen volgens het mobile first principe.

10. Goede beveiliging

De laatste, meest voor de hand liggende misschien, maar wel de meest noodzakelijke. Sinds de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is de beveiliging van persoonsgegevens absolute topprioriteit. Zorg dat de beveiliging op orde is, de rechten en rollen juist ingesteld staan en login met bijvoorbeeld 'Google' of Microsoft' account.

Waarom een klantportaal?

Met een klantportaal laat je klantprocessen efficiënter verlopen. Een goed klantportaal verhoogt de klanttevredenheid, verbetert de service en zorgt voor een sterke klantrelatie. Een klantportaal biedt:

  • Realtime inzicht
  • Mogelijkheid om data te koppelen (CRM of ERP systemen)
  • Tijdsbesparing door processen te automatiseren
  • Nieuwe mogelijkheden voor gepersonaliseerde verkoop

Klantenportaal laten ontwikkelen?

Wij helpen je graag met het behalen van je doelen door een klantportaal op maat te ontwikkelen. Samen zetten we een doordachte strategie op zodat we samen de weg naar jouw online succes inslaan. Neem gerust contact met Pim of Guido op voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek. 

Klantportalen

Klantportalen die wij mochten ontwikkelen

een man met een snor

Ook een online klantportaal ontwikkelen?

Neem dan contact op met mij. Ik vertel je graag en vrijblijvend over de mogelijkheden van een klantportaal. 

Onze verhalen

In onze blogs laten we zien waar we dagelijks mee bezig zijn. We geven onze visie op ons werk, op vernieuwingen en op verandering.

Bekijk onze verhalen
}