Pandemie zet aan tot andere businessmodellen

De wereld is door de huidige pandemie ingrijpend veranderd. Daarom is het nu de tijd om naar je businessmodel te kijken. Om jouw waarde, kosten, opbrengsten en de verbindingen tussen deze zaken  te analyseren en oplossingen te vinden voor jouw specifieke product, markt of doelgroep.

Business Model Canvas

Het Business Model Canvas is een veelgebruikt model jouw organisatie én waardepropositie te analyseren. Wij zijn een absoluut fan van dit model: op 1 A4-tje breng je de verbindingen in kaart tussen je waardepropositie, de kosten en opbrengsten, partners, vaardigheden, producten en de omgang met je doelgroep. Niet alleen starters hebben baat bij de inzet van het Business Model Canvas, in onze optiek zou iedere onderneming dit jaarlijks moeten invullen. Zo blijf je flexibel en je elimineert risico's.

COVID pandemie dwingt tot aanpassingen

De coronacrisis heeft impact op ieder businessmodel, zowel negatief maar voor velen ook positief. Al is het alleen maar de manier van communicatie. Jouw doelgroep ziet jou genoodzaakt op een andere manier. Jouw winkel is minder goed bereikbaar, jouw merk is op een andere manier zichtbaar. We weten nog niet hoe lang deze crisis gaat duren. Zelfs wanneer we weer allemaal zonder beperkingen de wereld in kunnen, zijn er veranderingen die ook invloed hebben op jouw onderneming. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van Click & Collect, het blijvend houden van afstand van elkaar, de efficiëntie van de video-calls en de hygiëne maatregelen. 

De economie gaat hoe dan ook krimpen. De financiële injecties van de overheid hebben veel ondernemers geholpen met overeind blijven staan. Hoe hard het ook is, hoe lang gaan deze organisaties het redden als deze steun weg valt? De aankomende tijd en de nieuwe manieren van jouw publiek aan je binden vragen om aanpassingsvermogen.

Daarom is het nu de tijd om naar je businessmodel te kijken. Je gaat objectief analyseren en oplossingen vinden voor jouw specifieke situatie. Wij hebben een Business Model Canvas gemaakt, specifiek op de COVID crisis. Wil je deze ontvangen? Stuur ons dan een e-mail, wij sturen je deze graag op!

Hoe kan jij aan de slag met het Business Model Canvas?

Een nieuw businessmodel bedenken doe je niet tussen neus en lippen door. Het vraagt focus en denkwerk. Maar de verandering initieer je zelf.

  1. Stel een werkgroep samen.
  2. Maak tijd voor innoveren, ook al heb je hier geen tijd voor.
  3. Ga scenario's uitwerken.
  4. Gebruik het Business Model Canvas als leidraad.

Kom je er met jouw team niet uit? Je kunt ons altijd om hulp vragen.

een man met een snor

Wil je dat ik meekijk naar jouw businessmodel?

Neem dan contact met me op. Ik kijk graag een keer vrijblijvend mee.

Onze verhalen

In onze blogs laten we zien waar we dagelijks mee bezig zijn. We geven onze visie op ons werk, op vernieuwingen en op verandering.

Bekijk onze verhalen
}