Onze werkwijze: de design sprint van Dutchbreeze

Met een design sprint comprimeren wij projecten, die anders vaak maanden in beslag nemen, tot slechts 1 week.

Wij hebben in het verleden vaak meegemaakt dat ontwikkel-, strategische- of het identiteitstrajecten traag zijn. De oorzaak van deze traagheid ligt vaak in het niet maken van keuzes en beslissingen en doordat niet alle mensen direct worden gebrieft. Én omdat reclamebureau's enorm veel overhead creëren door het gebrek aan focus op 1 opdrachtgever.

Wat is nou precies een design sprint?

Hoewel de naam anders doet vermoeden, gebruiken we een Design Sprint niet alleen maar voor 'design'. Het is in de eerste plaats een werkwijze voor teams om snel en effectief een vraagstuk te onderzoeken en antwoorden te krijgen. Een design sprint is in 1 week een gezamenlijke doelstelling behalen. Hierbij gebruiken we ons team en zoveel mogelijk input uit jouw organisatie. Een design sprint bevat de belangrijkste onderdelen van Design Thinking en Service Design, samengebracht in een sprint. Bedrijven zoals Google en Facebook maken er veelvuldig gebruik van. Het is een methodiek, ontwikkeld door Google Ventures, om startups te helpen snel succesvolle producten te lanceren.

De waarde van een design sprint?

Snelheid

Een design sprint is kort maar krachtig. Voor iedere actie binnen de sprint is beperkt tijd beschikbaar. Dit zorgt ervoor dat we snel vooruitgang boeken en we niet stil staan bij slurpende overleggen.

Deadline

Het faciliteren van focus en daadkracht maakt dat we gegarandeerd besluiten nemen, waardoor het project altijd eindigt met een positieve uitkomst.

Mensgericht

Tijdens een design sprint verbinden we mensen aan elkaar die niet dagelijks bij elkaar zitten. Management, operations of marketing koppelen we aan strategen en ontwikkelaars. Ze zitten met onverdeelde aandacht in één ruimte bij elkaar en werken samen aan één gezamenlijke uitkomst.

Fun

Mensen bij elkaar met dezelfde mindset om oplossingsgericht te werken brengt vreugde en werkplezier. Een design sprint is altijd leuk, met veel breaks en energizers.

Testen

Een essentieel onderdeel van de design sprint is het testen van de uitkomsten. We testen in de doelgroep en we ontvangen direct feedback.

Wanneer een design spint?

Je wil snel een breed gedragen en hoogwaardig resultaat tegen minimale kosten. Met onze design sprints kunnen we in 1 week een probleem oplossen en een prototype testen in jouw doelgroep. Wij gaan nog een stapje verder! Door niet alleen een prototype te ontwerpen, maar een gehele webshop, website, strategie of visuele identiteit op te leveren.

Wat is de uitkomst van een design sprint?

  • We lossen een probleem op in 1 week en besparen daarmee mogelijk maanden.
  • We verbeteren de mindset van jouw team door ze mee te nemen in een week vol werkplezier.
  • We werken mensgericht door te ontwikkelen, te testen en te leren.

Wat heb je nodig voor een design sprint?

  • Een duidelijke vraagstelling. Als we deze niet duidelijk hebben, zorgen we dat we deze vooraf scherp hebben.
  • Een team met 2-5 mensen met de meeste kennis van het probleem, die je in ieder geval 2 dagen beschikbaar hebt om hun bijdrage te leveren.
  • Een vergaderruimte.

 

Wat zijn voorbeelden van een belangrijk probleem?

Bij Dutchbreeze zetten we Design Sprints in voor uiteenlopende vraagstukken:

  • We ontwikkelen een (nieuwe) merkidentiteit.
  • Het ontwerpen van een visuele identiteit.
  • Het ontwikkelen van een website of webshop.
  • We ontwikkelen een bepaalde functionaliteit binnen een webshop of website zoals bijvoorbeeld een productkiezer.

Hoe ziet de design sprint eruit?

Een Design Sprint is een proces van vijf dagen, waarin een vraagstuk kan worden beantwoord door te werken volgens een vast recept. Tijdens een Design Sprint werken we volgens een vast programma. Alle activiteiten zijn erop gericht om focus en snelheid te creëren, politiek te verminderen en samenwerking tussen verschillende expertises te vergroten. De nadruk ligt op het krijgen van antwoorden en uitkomsten.

Dag 1: Begrip
We definiëren het vraagstuk en we kiezen zonodig een focusgebied.

Dag 2: Oplossingen
We bedenken mogelijke oplossingen leggen deze vast.

Dag 3: Beslissingen
We kiezen de oplossing die we gaan doorontwikkelen.

Dag 4: Ontwikkelen
We gaan ontwikkelen richten een MVP (Minimal Viable Product). Alle functionaliteiten die jouw doelgroep minimaal nodig heeft om een positief gevoel over te houden aan de ervaring.

Dag 5: Testen, valideren en optimaliseren
Top of flop? We krijgen het inzicht dat je in een traditioneel proces pas na lange tijd (en grote investeringen) zou hebben gehad. En dat is precies waarom wij fan zijn van de Design Sprint. Door de hoge efficiëntie is het een snelle en voordelige manier om ideeën en concepten te laten ontstaan en om bedachte toepassingen te valideren vóórdat jij investeert in de verdere ontwikkeling.

Wij zijn een absoluut fan van deze korte, gestructureerde en krachtige werkwijze. Daarom kunnen wij al onze producten in deze design sprint methodiek uitvoeren. Of je nu een websitewebshop een nieuwe strategie of visuele identiteit wilt ontwikkelen? Met onze werkwijze ben jij binnen 1 week verzekerd van resultaat.

 

Meer weten over onze werkwijze?

Wil jij meer weten of onze werkwijze past bij jouw vraagstuk? Neem contact op met Pim, hij informeert je graag en objectief in een gratis quickscan.

Onze verhalen

In onze blogs laten we zien waar we dagelijks mee bezig zijn. We geven onze visie op ons werk, op vernieuwingen en op verandering.

Bekijk onze verhalen